În ultimii ani trăim tot mai mult în orașe mari, fără să știm exact dacă ceea ce mâncăm este natural sau este rezultatul unor combinații făcute în laborator. Atât alimentele vegetale cât și cele de origine animală sunt tot mai greu de cunoscut drumul pe care l-au parcurs, înainte să ajungă în farfuriile noastre.
Eco (sau organic, sau bio – termeni echivalenți pentru produsele ecologice) desemnează acele produse alimentare al căror traseu este cunoscut și despre care se poate afirma că nu au, în componența lor, substanțe chimice, pentru că astfel de substanțe nu au fost folosite în cultivarea plantelor (îngrășăminte, erbicide, pesticide) sau în hrănirea animalelor (hormoni, antibiotice).
De aceea, etichetele care indică faptul că un aliment este ecologic sau bio oferă garanții clare (bazate pe monitorizări și inspecții repetate), în legătură cu pământul în care a fost cultivat, originea și traseul acestuia.
Agricultura ecologică este singura care poate să ofere în același timp:
- alimente de calitate;
- păstrarea curată a mediului (pământ, apă, biodiversitate);
- revigorarea zonei rurale.